لوگوی سایت

اقامت تحصیلی ترکیه

اقامت تحصیلی در ترکیه همراه با تضمین اقامت شما در ترکیه از مواری است که در سال 2024 بدلیل شرایط سخت اقامت توریستی مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. شما با دریافت اقامت تحصیلی در ترکیه، همزمان با تحصیل با کیفیت آموزشی بالا و هزینه تحصیلی مناسب در دانشگاه های معتبر بین المللی ترکیه در رشته‌هایی با بازار کاری فعال امکان جذب در بازار کار و دریافت شهروندی خود را نیز می توانید تضمین کنید. اخذ اقامت ترکیه از طریق تحصیل، راحت‌ترین راه ورود به این کشور است. حتی برخی افراد صرفا در دانشگاه ثبت‌نام کرده تا وارد ترکیه شوند و حضور فیزیکی در کلاس‌ها ندارند. نتیجه آماده‌سازی مدارک لازم برای اقامت تحصیلی در ترکیه، اخذ اقامت دائمی این کشور است. در ادامه به نحوه گرفتن اقامت تحصیلی ترکیه می‌پردازیم.

قطعا تحصیل در کشورهای همسایه، باعث می‌شود تا رفت‌وآمد آسان شود و هر زمان احساس دلتنگی کردید، به ایران بیایید. پیشنهاد ما تحصیل در ترکیه است؛ تحصیل در این کشور علاوه‌بر نزدیک بودن، مزایای دیگری از جمله نزدیک بودن فرهنگشان به ما، هزینه‌های تحصیل پایین نسبت به اروپا، پی برای ورود به قاره اروپا، کیفیت آموزشی خوب و امکان دریافت بورسیه و اخذ اقامت پس از فارغ‌التحصیلی هم دارد.

تحصیل در ترکیه با کیفیت آموزشی بالا وهزینه تحصیلی مناسب در دانشگاه هایی معتبر و بین المللی با تنوع در رشته‌های تحصیلی و بازار کاری مناسب تجربه کنید.  یکی از مزایای تحصیل در ترکیه، امکان کار درحین تحصیل در ترکیه است. دولت ترکیه به دانشجویان مقاطع ارشد و دکتری، کاردانی و کارشناسی اجازه داده است که در طول دوران تحصیل خود، حداکثر تا 35 ساعت در هفته کار کنند.   که البته دانشجویان شاغل حتما باید یک سال تحصیلی را در دانشگاه های ترکیه گذرانده باشند.از موارد دیگر می توان به بورسیه‌های تحصیلی گسترده‌ای که دانشگاه‌ها به دانشجویان بین‌المللی اعطا می‌کنند، اشاره کرد. دانشجوها در این کشور بسته به دانشگاه و شرایط تحصیلی، می‌توانند از 25 درصد تا 75 درصد بورسیه دریافت کند.همچنین تخفیفف هایی که در این کشور برای دانشجوها در نظر گرفته می شود از جداب ترین مزایای تحصیل در ترکیه محسوب می شوند. به‌عنوان نمونه تخفیف های 15درصدی ترکیش ایرلاین به دانشجویان  و ایمیل های دانشجویی که  توسط این ایمیل ها  می توانند محصولات متنوع مایکروسافت را با تخفیف 50درصدی تهیه کنند و در وبسایت‌هایی مانند یوتیوب و نتفلیکس نیز با تخفیف 50درصدی عضو شوند.

مدت زمان و مراحل دریافت اقامت تحصیلی ترکیه

یک دانشجو بین‌المللی به ازای هر سال تحصیل می‌تواند اقامت تحصیلی خود را تمدید کند و هیچ نگرانی بابت تمدید این اقامت وجود ندارد؛ زیرا حتی می‌توان برای اقامت دائم ترکیه از طریق تحصیل نیز اقدام کرد.

در صورت به اتمام رسیدن مدت تحصیل نیز، می‌توان برای مقاطع بالاتر درخواست داد یا پس از اشتغال به کار در ترکیه، نوع اقامت خود را به کاری تغییر داده یا حتی برای خرید ملک در ترکیه اقدام کرد تا اقامت از این روش دریافت شود.

همچنین باید بدانید دانشجویان بین‌المللی اجازه دارند 60 روز پس از فارغ‌التحصیلی یا پس از تاریخ پایان برنامه بمانند تا امور خود را به پایان برسانند. همچنین اگر آنها قصد دارند در دوره آموزشی عملی کار کنند یا در زمینه‌های تحصیلی غیر بنیادی شرکت کنند، ممکن است یک سال و در رشته‌های STEM تا سه سال اجازه کار داشته باشند.

 

مراحل دریافت اقامت تحصیلی ترکیه

اولین مرحله‌ای که باید به منظور اخذ اقامت تحصیلی ترکیه انجام دهید، انجام امور اداری ثبت نام در دانشگاه و دریافت برگه پذیرش ثانویه از دانشگاه است. توجه کنید که دریافت پذیرش اولیه دانشگاه‌های ترکیه از ایران قابل انجام است، ولی پذیرش ثانویه زمانی صادر می‌شود که کارهای ثبت نام در دانشگاه را تکمیل کنید.

انجام امور اداری و ثبت نام دانشگاه به دو شکل مستقیم و وکالتی قابل انجام است. در شیوه وکالتی باید به دفاتر اسناد رسمی ایران مراجعه کنید و به کارگزار موسسه مانند حامی مهاجر وکالت دهید تا کارهای شما را در ترکیه انجام دهد.

پس از ثبت‌نام در دانشگاه، باید شرایط گرفتن ویزای تحصیلی ترکیه را بدانید تا ویزا دریافت کنید. پس از دریافت ویزای دانشجویی خود از سفارت ترکیه یا کنسولگری در کشورتان، شما اجازه اقامت 90 روزه‌ای دارید. پس از ورود به ترکیه، باید ظرف مدت یک ماه برای اجازه اقامت تحصیلیتان اقدام کنید.

برای دریافت مجوز اقامت تحصیلی باید به اداره مهاجرت استانی در ترکیه مراجعه کنید. این مجوز تا یک سال اجازه اقامت به شما می‌دهد و همانطور که گفته شد می‌توانید هر سال آن را تمدید کنید. برای تمدید هم می‌توانید 60 روز قبل از رسیدن تاریخ انقضای مجوز خود، اقدام کنید.

مراحل اداره مهاجرت ترکیه برای اخذ اقامت تحصیلی

همانطور که گفته شد باید برای دریافت اقامت تحصیلی، به اداره مهاجرت استانی ترکیه مراجعه کنید. برای مراجعه به اداره گوچ یا اداره مهاجرت ترکیه، باید وقت راندوو بگیرید. راندوو به ترکی به معنای ملاقات یا مصاحبه است. هنگام حضور در اداره گوچ می‌توانید فرم‌های راندوو را به صورت کاغذی تکمیل کنید یا اینکه از قبل تکمیل فرم راندوو را به صورت آنلاین انجام دهید.

هنگامی که در تاریخ راندوو، به اداره گوچ مراجعه کردید، باید مدارک لازم برای اقامت دانشجویی ترکیه را به همراه داشته باشید. معمولا هیچ مصاحبه‌ای برای صدور کارت اقامت انجام نمی‌شود و افسر اداره مهاجرت فقط مدارک شما را بررسی می‌کند و در صورت کامل بودن آن‌ها، با صدور کارت اقامت شما موافقت خواهد کرد. حدود 10 روز بعد نیز کارت اقامت ترکیه (کیملیک کارت) برای شما صادر شده و به آدرس محل اقامت شما پست می‌شود.

 

مدارک مورد نیاز برای دریافت اقامت تحصیلی ترکیه


 برای اخذ اقامت تحصیلی ترکیه هنگام مراجعه به اداره مهاجرت ترکیه، حتما مدارک زیر را به همراه داشته باشید :

پاسپورت
برگه پذیرش اولیه از دانشگاه
فیش واریزی شهریه (نصف شهریه سال اول دانشگاه)
برگه پذیرش ثانویه دانشگاه
ورگی نومرسی (یا شماره مالیاتی)
گواهی محل اقامت (اجاره نامه، نامه خوابگاه و …)
4 تا 8 قطعه عکس
بیمه درمانی دو ساله (آرکس، آنکارا)
پول نقد برای پرداخت هزینه‌ها


کار همزمان با اقامت تحصیلی ترکیه
بر اساس قوانین جدید و شرایط اقامت دانشجویی در ترکیه، دانشجویان بین‌المللی مشغول به تحصیل در مقاطع کاردانی و کارشناسی در سال اول تحصیل خود امکان کار را ندارند و پس از گذشت یک سال، می‌توانند به‌صورت پاره‌وقت در ترکیه مشغول به کار شوند.
دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد و دکترا از همان سال اول، با داشتن مجوز کار یا چالیشما ایزین اجازه کار در ترکیه را خواهند داشت. این مجوز در سال اول یک ساله، سپس در صورت داشتن شرایط لازم توسط متقاضی، سه ساله و شش ساله و درنهایت به‌صورت مجوز کار دائمی صادر می‌شود.
با داشتن مجوز کار و اقامت تحصیلی می‌توانید 30 ساعت در هفته کار کنید.
دانشجویان بین‌المللی، اجازه کار در ادارات دولتی و خصوصی را ندارند و به کارهایی مانند کمک به اساتید، فرصت‌های تحقیقاتی، کار در کافه و هتل، دورکاری اینترنتی، تدریس خصوصی زبان و غیره می‌توانند مشغول شوند.
فرد متقاضی اجازه کار نباید در محل کار غیرقانونی شاغل باشد در غیر این صورت مجازات خواهد شد.
در برخی رشته‌های تحصیلی مانند پزشکی و دندانپزشکی، برخی دانشجویان ممتاز سال آخری، امکان تدریس به دانشجویان هم‌رشته سال اولی را دارند.

لیست دانشگاه‌های کشور ترکیه که مورد تایید وزارت علوم در هستند، در فصل تابستان، بروزرسانی می‌شوند. این وزارتخانه هر سال بر اساس، سطح علمی و عملکرد دانشگاه‌ها، امکانات و خدمات ارائه شده توسط دانشگاه‌ها و معیارهای دیگر، آنها را در سه سطح الف، ب و ج رتبه‌ بندی می‌کند. دانشگاه‌هایی که در رده ج هستند، به عنوان دانشگاهی با سطح متوسط معرفی می‌شوند و دانشگاه‌های سطح الف دارای سطح عالی هستند. در ادامه لیست دانشگاه‌های ترکیه مورد تایید وزارت علوم در سال 2024 آورده شده و دانشگاه‌های سطح الف معرفی می‌شوند.

 

مزایای گرفتن اقامت تحصیلی ترکیه

  • برای خانواده شما (همسر و فرزندان زیر 18 سال) هم کارت اقامت صادر می‌شود و می‌توانید آن‌ها را همراه خود به ترکیه بیاورید.
  • فرآیند اخذ اقامت در ترکیه از طریق تحصیل برای همه افراد به صورت سریع قابل انجام است.
  • شرط سنی و معدل ندارد.
  • اقامت ترکیه از طریق تحصیل، نسبت به روش‌های دیگر (همچون خرید ملک و …) بسیار ارزان است.
  • نیازی به شرکت در کلاس درس یا حضور در امتحان ندارد. (البته این کاملا بستگی به دانشگاهی دارد که از آن پذیرش دریافت کرده‌اید، همه دانشگاه ها این شرایط را ندارند.)
  • اجازه کار در ترکیه را خواهید داشت. (شرایط کار در ترکیه با اقامت تحصیلی را در همین مقاله بخوانید.)
  • امکان تحصیل رایگان فرزندان در مدارس دولتی ترکیه وجود دارد.
  • تا اتمام مدت زمان درس خواندن در ترکیه، تمدید اقامت دانشجویی ترکیه برای شما امکان‌پذیر است.
  • امکان افتتاح حساب در بانک‌های ترکیه
    دریافت گواهینامه رانندگی در ترکیه
    دریافت تخفیف دانشجویی در استفاده از حمل و نقل عمومی
  • دریافت تخفیف برای خرید بلیط اماکن تفریحی و توریستی
  • بهره‌مندی از آموزش رایگان زبان ترکی برای افراد دارای اقامت ترکیه
  • امکان بهره‌مندی رایگان از مراکز پزشک خانواده

دانشگاه‌های مورد تایید وزارت علوم ایران در کشور ترکیه

دانشگاه‌های گروه الف


دانشگاه بیلکنت (Bilkent Universitesi)
دانشگاه بغازیچی (Bogazici Universitesi)
دانشگاه حاجت تپه (Hacettepe Universitesi)
دانشگاه کوچ (Koc Universitesi)
دانشگاه فنی خاورمیانه (Middle East Technical University)
دانشگاه سابانجی (Sabanci University)


دانشگاه‌های گروه ب


دانشگاه آنکارا (Ankara University)
دانشگاه آنادولو (Anadolu University)
دانشگاه آکدنیز (Akdeniz University)
دانشگاه جانکایا (Cankaya University)
دانشگاه چوکوروا (Cukurova University)
دانشگاه دوکوز ایلول (Dokuz Eylul University)
دانشگاه اژه (Ege University)
دانشگاه ارجیس (Erciyes University)
دانشگاه قاضی (Gazi University)
دانشگاه فنی استانبول (Ianbul University)
دانشگاه استانبول (istanbul university )
دانشگاه تکنولوژی ازمیر (Izmir Institute of Technology)
دانشگاه کاربوک (karabuk university )
دانشگاه مارمارا (Marmara University)
دانشگاه فنی یلدیز (Yildiz Technical University)


دانشگاه‌های گروه ج


دانشگاه آلتین باش (Altinbas University)
دانشگاه آتیلیم (Atılım University)
دانشگاه باهچه شهیر (Bahçeşehir University)
دانشگاه بیکنت (Beykent University)
دانشگاه بیرونی (Biruni University)
دانشگاه اسکی شهیر ( Eskisehir Osmangazi University)
دانشگاه بیلگی استانبول (Istanbul Bilgi University)
دانشگاه گلیشیم استانبول (Istanbul Gelisim University )
دانشگاه اوکان استانبول (Istanbul Okan University)
دانشگاه ایستینیه (Istinye University)
دانشگاه اقتصاد ازمیر ( Izmir University of Economics)
دانشگاه کادیر هاس (Kadir Has University )
دانشگاه کوجالی (Kocaeli Univerity )
دانشگاه کاراتای (KTO Karatay University)
دانشگاه مدیپول استانبول (Medipol University – Istanbul)
دانشگاه اوندکوز ماییس (Ondokuz Mayis University )
دانشگاه اوزیگین (Ozyegin University)
دانشگاه رجب طیب اردوغان (Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi )
دانشگاه ساکاریا (Sakarya University )
دانشگاه سلجوق (Selcuk University )
دانشگاه اولوداغ (Uludag University )
دانشگاه قاضی انتپ (University of Gaziantep )